DOLAR 32,9368 0.11%
EURO 35,4149 0.05%
ALTIN 2.460,61-0,35
BITCOIN %
İstanbul
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
Neden süt aşırı kaynadığında taşıp dökülüyor da su dökülmüyor? İşte bilimin cevabı
55 okunma

Neden süt aşırı kaynadığında taşıp dökülüyor da su dökülmüyor? İşte bilimin cevabı

ABONE OL
28 Aralık 2023 00:09
Neden süt aşırı kaynadığında taşıp dökülüyor da su dökülmüyor? İşte bilimin cevabı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özel İçerik

Mutfaklarda sıkça karşılaşılan ve pek çok kişiyi şaşırtan bir durum: kaynatırken ani bir dikkatsizlik sonucu ocağın üzeri berbat olabilir.

Peki ama neden su kaynatırken böyle bir sorunla karşılaşmıyoruz? İkisi de sıvı olmasına rağmen sütteki hangi maddeler taşma sorununa yol açıyor? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Süt kaynatıldığında ne olur

Sütün bileşenlerinin, gördüğümüz ve içtiğimiz güzel, stabil sıvıyı oluşturmak için birbirleriyle etkileşime girmesi gerekir, ancak ısıtıldıklarında birbirleriyle davranışları değişir.

Süt proteinlerden birinin ısıtıldığında neler olduğuna bakalım. Sütü kaynattığımızda proteinin iç yapısı değişir ve normal sıvı fazına göre çok daha katı hale gelir.

Bu, bitişik yağ molekülleri ile yeni bir dostluk fırsatı yaratır ve bunlar, jel benzeri bir madde oluşturmak üzere bir araya pıhtılaşır.

Tam da bu yeni buldukları dostluğun tadını çıkarırken, sudan daha hafif olmaları ve ısının sağladığı enerjiyle birlikte zirveye doğru ilerlemeye başlarlar.

Sütün ısıtıldığında oluşan üst tabakası, su buharını hapseder ve bunun sonucunda özgürlük arayan buhar ile buna izin vermeyen üst tabaka arasındaki mücadele, dökülme yoluyla taşmaya yol açar.

Taşmadan önce, su buharı sütün içerisine hapsolur ve birçok kabarcığın ortaya çıkmasına neden olur.Kaynayan sütün üzerindeki köpük bu şekilde oluşur.

Kısaca üç aşamalı bir süreçle karşı karşıyayız: Yağların ve proteinlerin pıhtılaşması ve yükselmesi, su buharının alttan yükselmesi ile köpük oluşması ve son olarak asıl olay olan taşma.

Ya buharın dışarı kaçması için bir yol bulursak?

Madem hapsolan buhar nedeniyle süt taşıyor, ya buharı serbest bırakacak bir yol bulursak ne olur? Süt taşmasını engelleyebilir miyiz?

Bu, sütün karıştırılmasıyla yapılabilir, böylece sadece buhar dışarı çıkmakla kalmaz, aynı zamanda üstte oluşan tabaka kabın tamamına yeniden dağıtılır ve bir süre için buhar daha fazla hapsedilemez.

Ancak sütü karıştırmayı bırakırsanız, çok geçmeden katman yeniden oluşur ve aynı süreç yine başlar

Aynı sonucu elde etmenin daha pasif bir yöntemi de kabın üstünde bir kaşık veya kepçe tutmaktır. Böylece yüzeye çıkan buharın sürekli bir kaçış yolu olur.

Bu bir süre işe yarar, ancak süt daha fazla ısıtıldığında buharın oluşma hızı, buharın çıkabileceği hızı geçer.

Böylece kalan buhar her iki tarafta da sıkışmaya başlar ve büyük bir köpük kabarcığı oluşur ve süt yine taşar.

Ya köpüğün oluşmasını durdurursak?

Bu yayılmayı durdurmanın oldukça ilginç bir yolu geniş bir tava kullanmaktır.Bunun çalışma şekli, pıhtılaşmış madde içinde hapsolmuş su buharının oluşturduğu kabarcıkların stabil olamayacak kadar büyük olmasına izin vermektir.

Eğer geniş bir tavanız varsa, kabarcıklar çok daha büyük hale gelir ve patlamaya başlar. Bu, köpüğün oluşmasını etkili bir şekilde durdurur, böylece süt dökülmez.

Ancak, bunu yapabilmek için çok küçük miktardaki sütte bile çok büyük tavalar kullanmalısınız.

Su kaynayınca neden taşmaz

Suyun yapısında bu tip kompleks bileşenler bulunmaz. Suyun kaynaması sırasında oluşan buhar, rahatlıkla yüzeyden kaçar ve buhar baloncukları sıvının yüzeyinde patlar. Bu sebeple, suyu kaynattığınızda herhangi bir taşma meydana gelmez.

Mutfakta karşılaşılan bu basit görünen ama aslında oldukça ilginç bilimsel prensiplere dayanan olaylar, günlük yaşamımızda bilimin ne kadar iç içe olduğunu gösteriyor.

Sütün taşması gibi küçük mutfak kazaları, aslında doğanın ve maddenin temel özelliklerinin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
erzurum escortdedektiffixbetKurumsal Mail Hizmetideneme bonusu veren sitelermatadorbethukuk forumevden eve nakliyaterzurum escortŞehirler Arası Nakliyateşya depolamaşehirler arası nakliyatizmit escortDeneme bonusu veren sitelerhabercasibomeşya depolamaistanbul evden eve nakliyatdonanımescort bayanwebmaster forumcasibom
deneme bonusu veren siteler siteye uzun vadeli bağlılık göstermelerini sağlar. Kullanıcılar, deneme bonusları sayesinde platformu daha iyi tanır ve güvenirler.
bahis siteleri spor müsabakaları ve casino oyunları için çeşitli seçenekler sunar. Türkiye'deki bahis siteleri, kullanıcıların spor bilgilerini kullanarak kazanç elde etmesini sağlar. Güvenilir bahis siteleri, kullanıcı bilgilerini korur ve lisanslıdır. Promosyonlar ve bonuslar, kullanıcıları siteye çeker.